Läänemaa toit artikkel - Persoonilugu
Roslep Brewey peremees Marko Sool: „Õllekultuur on piiritu ja seega on, mida inimestele tutvustada!“
Roslep Brewery sai alguse, kui Marko ja Karin Sool perega pealinna kiire elutempo eest Rooslepa mändide alla otsustasid kolida. Lisaks õlletootmisele on perekond loonud mändide alla Metsabaari ning pakub seltskondadele Noarootsi looduses seikluslikke õllematkasid.
Roslep Brewery Metsabaarist on saanud aastate jooksul omamoodi kohtumispaik. Siin on omavahelist tutvust sobitanud uued naabrid ja Marko sõnul pole ka ka harv, kui tullakse küsima labidat või redelit. „Oleme omamoodi kogukonna keskpunkt – jagame kontakte ja oleme nõu ja jõuga abiks uutele tulijatele ja vanadele olijatele. Siin maal elades ja baari pidades oleme saanud endale väga palju uusi ägedaid tutvuseid ja sõpru. Igav meil juba ei hakka!“ rõõmustab Marko.
Markol ja Karinil varasem seos toidu- ja joogimaailmaga puudub – Karin on olnud tegev ilumaailmas ning Marko pikalt seotud ehitusvaldkonnaga ja moodulehitistega. Just Roosleppa kolimisega tekkis neil aga idee oma väikesest pruulikojast ja Metsabaarist. „See on täiesti uus suund, millest kümme aastat tagasi poleks osanud unistadagi,“ ütleb Marko, kelle sõnul ei ole tee tänasesse päeva siiski olnud sirgjooneline.
„Esmased plaanid said päris mitmeid tagasilööke, kuna bürokraatia, mis õlle või mistahes alkoholi tootmisega kaasneb, on väikesele pereettevõttele kurnav. Lisaks on kulunud õige suuna leidmiseks päris palju katsetamisi,“ ütleb ta ja lisab: „ Hea on see et oleme saanud seda kõike teha enda tempos, puhkepäevad valime endale ise.“
Inspiratsioon ümbritsevast loodusest
Marko sõnul on inspiratsiooni ammutamiseks hea reisida ning külastada teisi pruulikodasid ja õllefestivale. Erinevate uute teenuste nagu näiteks matkade jaoks, leitakse inspiratsiooni siit samast Rooslepa ja Noarootsi loodusest. „Õllede pruulimise kõrval tekkis idee tutvustada inimestele seda imelist loodust, mille keskel õlled valmivad ning 2022. aastal said alguse esimesed Õllematkad.“
Tänaseks on Õllematkasid korraldatud juba rohkem kui sajal korral – nii sõpruskondadele kui ettevõtetele. „Väga populaarsed on ka õllekoolitused ja degustatsioonid, kus tutvustame enda pruulikoja õllesid ning külalisõllesid üle maailma. Õllekultuur on piiritu ja seega on, mida inimestele tutvustada. Ideid jagub rohkem kui teha jõuame!“ märgib ta.
„Olime korraldanud juba mitukümmend Õllematka, kui klientidel tekkis küsimus, et kas Veinimatka ei saaks teha? Kaua ei hakanud me selle üle mõtlema ja tegime esimese Veinimatka ära! Kutsusime Tallinnast sommeljee appi ja seitse kilomeetrit koos degustatsiooniga sai läbitud lõbusalt,“ jutustab Marko, kelle sõnul oli esialgne idee matku pakkuda vaid suvel, aga klientide soovil korraldatakse neid nüüd aastaringselt: „Teinekord ongi ägedamad matkad sügisel või talvel, sest siis ei tea kunagi, mis matkal ees ootab!“
Peagi võib oodata ka uut teenust – Õlleorienteerumist. „Matkalised liiguvad mööda GPS koordinaate ning otsivad metsas punkte, kus degusteerida ja lahendada erinevaid ülessandeid. Õlleorienteerumist saab korraldada ka võistlusena, kus oma teadmised ja orienteerumise oskused koos sõprade või kolleegidega proovile panna,“ räägib ta.
Metsabaari põhisuund on küll õlled, aga seal pakutakse ka palju erinevaid jooke ja kokteile nii alkoholiga kui ka ilma. Valikust ei puudu ka snäkid ja magus. Suvel toimuvad Metsabaaris erinevad kontserdid. Aastate jooksul on metsalavalt läbi käinud näiteks Jaagup Kreem & Taavi Langi, Räpina Jack, Tarvo Valm, Brassical ja teised.
„Läänemaa on piisavalt suur ja siia mahub erinevat toidukultuuri. Meie kokkupuude on peamiselt Noarootsi piirkonnaga ning teeme tutvust rannarootslaste vanade retseptidega. Hetkel neid veel menüüs pole, aga töö selle nimel käib,“ räägib Marko, kelle Metsabaaris on kohalik tooraine hästi esindatud – Tamme Mesila mesi, Nõva Break küpsetised, Noarootsi Energiatee, erinevad tooted Linnamäe Lihatööstuselt, Luksi Vutitalu vutimunad ja lisaks veel nii mõndagi.
Roslep Brewery õllesid saab praegu osta vaid Metsabaarist, aga tulevikus ka e-poest www.roslep.ee. „Kuna tootmismaht on väike ja nõudlus oluliselt suurem, on pruulikoda tootmist laiendamas ning 2026. aasta jooksul loodame jõuda nõudlusele järgi. Lisaks loodetakse turule tuua lisaks õlledele ka käsitöölimonaadi, kalja ning humalavee,“ paljastab Marko tulevikuplaanid.